Picie kawy nie zmniejsza ryzyka raka
Naukowcy z Instytutu Badań Medycznych QIMR Berghofer w Australii doszli do wniosku, że codzienne spożywanie kawy, nie zmniejsza ryzyka raka lub śmierci z powodu raka.
Eksperci przeanalizowali dane dotyczące 46 tysięcy osób, u których zdiagnozowano raka, w tym około siedmiu tysięcy osób, które zmarły na tę chorobę. Informacje genetyczne i preferencje żywieniowe pacjentów porównano z danymi z badania z udziałem 270 tys. osób, które nigdy nie chorowały na raka. Badano guzy gruczołu sutkowego, jajnika, płuc i prostaty. Stwierdzono, że kawa nie zwiększa ani nie zmniejsza zachorowalności na żaden z tych nowotworów.
Zdaniem naukowców, chociaż istnieją prace pokazujące, że picie kawy zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju raka jelita grubego, istnieją również dowody, że ludzie z genetyczną predyspozycją do zamiłowania do kawy, częściej cierpią na tego typu raka. Ta rozbieżność wskazywała na potrzebę dodatkowych badań. Nowe badania wykazały jednak, że skłonność do picia kawy, nie jest ani czynnikiem ryzyka, ani sposobem na ochronę przed rakiem.