Owoc granatu opóźnia procesy starzenia

Naukowcy z Federal Polytechnic School w Lozannie i Szwajcarskiego Instytutu Bioinformatyki odkryli, że naturalne związki w owocach granatu i innych owocach, spowalniają niektóre procesy starzeniowe.

Wyniki badań klinicznych wykazały, że urolityna A poprawia funkcjonowanie mitochondriów w komórkach mięśni szkieletowych, które zaczynają tracić siłę i masę po osiągnięciu wieku 50 lat.

W trakcie eksperymentu, w którym wzięło udział 60 osób starszych, ochotnicy najpierw przyjęli pojedynczą dawkę urolityny w ilości 250-2000 miligramów lub placebo. Naukowcy nie zauważyli żadnych skutków ubocznych, a następnie podzielili uczestników na cztery grupy. Pierwsze trzy w ciągu 28 dni otrzymały różne dawki urolityny: 250, 500 i 1000 miligramów. Czwartą grupą była grupa kontrolna, która otrzymała placebo.

Okazało się, że urolityna stymuluje biogenezę mitochondriów, w której komórki zwiększają masę mitochondriów. W tym przypadku związek pomaga oczyścić komórkę wadliwych organelli. U młodych ludzi proces ten jest aktywny, ale z wiekiem zwalnia, powodując sarkopenię – zmiany zwyrodnieniowe mięśni szkieletowych.

Dodaj komentarz