OTO najlepszy sok do obniżenia wysokiego ciśnienia krwi!
Długotrwałe spożywanie soku z borówek obniża wysokie ciśnienie krwi i poprawia czynność naczyń krwionośnych. Dowodzą tego wyniki eksperymentalnego badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Helsińskiego.
Borówki brusznicowe są bogate w polifenole, które zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Jagody, żurawina i czarna porzeczka, również są źródłem polifenoli.
Badacze skupili się na właściwościach soków żurawinowego, żurawinowego i jagodowego. Podczas eksperymentu na szczurach stwierdzono, że rozcieńczony sok z borówki brusznicy znacznie obniża ciśnienie krwi, a sok zawierający wysokie stężenie polifenoli, poprawia upośledzenie funkcji naczyń krwionośnych do poziomu obecnego u osób zdrowych.
Jak sugerują lekarze, zamiast leków pacjentom można zalecić zmianę stylu życia i przejście na prawidłową dietę. Jednocześnie badacze zwracają szczególną uwagę na fakt, że sok z borówki nie powinien całkowicie zastępować leków, ale służy jedynie jako dodatek do ogólnej terapii.