Oto najlepszy produkt do profilaktyki cukrzycy i chorób serca
Naukowcy z University of Guelph w Kanadzie nazwali najlepszy produkt, który obniża poziom cukru we krwi, zmniejszając w ten sposób ryzyko cukrzycy i chorób serca. Okazało się, że to rośliny strączkowe – donosi portal internetowy Food News.
Naukowcy zauważają, że rośliny strączkowe mogą zmniejszać ryzyko chorób serca poprzez obniżanie poziomu cholesterolu we krwi, a ze względu na swój niski indeks glikemiczny rośliny strączkowe zapobiegają cukrzycy i normalizują poziom cukru we krwi. Ponadto rośliny strączkowe są bogate w białko i błonnik, co pomaga kontrolować wagę.
Wcześniej kardiolog Olga Molchanova mówiła o istnieniu kilku sposobów, dzięki którym można obniżyć poziom „złego” cholesterolu i jednocześnie uniknąć przyjmowania leków.
W szczególności specjalistka zaleciła częściowe zastąpienie masła olejem lnianym, który uważa się za bardzo przydatny w obniżaniu cholesterolu. Konieczne jest również dodanie do diety oleju rybnego.