Badania: Ograniczenie kalorii promuje zdrowe starzenie się
Badacze z Uniwersytetu Yale wykazali znaczącą poprawę zdrowia dzięki ograniczeniu spożytych kalorii.
Naukowcy z Yale wykazali, że umiarkowane ograniczenie kalorii, zmniejsza produkcję białka SPARC, które zmniejsza szkodliwe stany zapalne i poprawia zdrowie starszych zwierząt – poinformowano w artykule opublikowanym w czasopiśmie naukowym „Immunity”.
W badaniu CALERIE (kompleksowa ocena długoterminowych efektów redukcji spożycia energii) niektórzy ochotnicy zmniejszyli spożycie kalorii o 14 procent w ciągu dwóch lat, podczas gdy inni jedli jak zwykle.
Naukowcy prześledzili długoterminowe skutki zdrowotne diety i zidentyfikowali cząsteczki odpowiedzialne za pozytywne skutki redukcji kalorii.
Okazało się, że ci, którzy spożywali mniej kalorii, mieli zmniejszone ilości bogatego w cysteinę białka SPARC, które jest związane z otyłością, cukrzycą i stanem zapalnym.
Białko to wprowadza przeciwzapalne komórki odpornościowe, makrofagi, w tryb działania sprzyjający zapaleniu. Zmniejszenie produkcji SPARC przez komórki tłuszczowe u myszy zmniejszyło stan zapalny, poprawiło metabolizm i promowało zdrowe starzenie się.
Zdaniem autorów pracy, uzyskane wyniki mogą prowadzić do opracowania metod zapobiegania pogorszeniu stanu zdrowia związanego z wiekiem.