Ograniczenie dziennego spożycia kalorii zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia
Jak wykazali naukowcy z Duke University w Stanach Zjednoczonych, zmniejszenie kalorii o około 300 dziennie, znacząco poprawia stan serca i zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia.
W badaniu wzięło udział 218 zdrowych dorosłych w wieku poniżej 50 lat. Podczas pierwszego miesiąca testów, ochotnicy przyjmowali jedzenie trzy razy dziennie, co umożliwiło zmniejszenie liczby kalorii o jedną czwartą. Jednocześnie, wybrali jeden z sześciu planów żywieniowych w oparciu o preferencje kulturowe i własne potrzeby. Następnie poproszono uczestników o przestrzeganie tej diety przez dwa lata. Średnio, byli oni w stanie zmniejszyć spożycie kalorii o 12 procent.
Wyniki pokazały, że ochotnicy stracili około 10 procent swojej wagi, przy czym większość z nich zgubiła tkankę tłuszczową. Ponadto, zmniejszyła się liczba biomarkerów związanych z wysokim ryzykiem chorób metabolicznych i przewlekłego zapalenia, przyczyniającego się do rozwoju raka, chorób układu sercowo-naczyniowego i zmniejszenia funkcji poznawczych.
Według naukowców, nawet ci, którzy mają zdrową wagę lub kilka dodatkowych kilogramów, mogą normalizować poziom cholesterolu, ciśnienie krwi, poziom cukru we krwi i inne wskaźniki, poprzez zmniejszenie dziennego spożycia kalorii.