Odkryto szkodliwy wpływ owoców na wątrobę

Spożycie owoców może prowadzić do rozwoju chorób wątroby – twierdzi endokrynolog Zukhra Pavlova.

Zdaniem ekspertki, owoce ziarnkowe, takie jak jabłka i gruszki, są bogate w fruktozę, co może prowadzić do niealkoholowego stłuszczenia wątroby. W przeciwieństwie do glukozy, która jest przetwarzana przez insulinę i trafia do zapasów energii i tłuszczu, fruktoza jest całkowicie wychwytywana przez białka wątroby i dlatego w znacznych dawkach stanowi zagrożenie dla organizmu.

Specjalistka ostrzega też, że owoce nigdy nie powinny być spożywane jako przekąska, ponieważ wraz z owocami organizm otrzymuje dużo glukozy, fruktozy i insuliny, ale jednocześnie nie otrzymuje wystarczającej ilości białka. Dlatego Pavlova radzi wszystkim, aby używali owoców jako deseru.

Dodaj komentarz