Odkryto śmiertelne niebezpieczeństwo oleju palmowego

Naukowcy z Hiszpanii i Stanów Zjednoczonych wykazali, że kwas palmitynowy – główny kwas nasycony w oleju palmowym – sprzyja rozwojowi przerzutów raka jamy ustnej i skóry.

Przerzuty nowotworowe pozostają jedną z głównych przyczyn zgonów z powodu raka. Do ich powstawania przyczyniają się kwasy tłuszczowe, ale do tej pory nie udało się ustalić, które z nich biorą udział w tym procesie. W swoim eksperymencie naukowcy z barcelońskiego Instytutu Badań Biomedycznych wraz z kolegami ze Stanów Zjednoczonych, wystawiali przez cztery dni komórki guzów jamy ustnej i skóry na trzy rodzaje dietetycznych kwasów tłuszczowych – palmitynowy, oleinowy i linolowy.

Następnie komórki wstrzyknięto do odpowiednich tkanek myszy będących na standardowej diecie. W komórkach wystawionych na działanie kwasu palmitynowego wielkość przerzutów wzrosła. Nie zaobserwowano takiej zależności dla kwasów oleinowego i linolowego. Gdy kwas palmitynowy został wprowadzony do diety myszy, nie tylko sprzyjał rozwojowi przerzutów, ale także miał długotrwały wpływ na genom: komórki rakowe wystawione na dietę „palmitynową” pozostawały przerzutowe nawet po jej zakończeniu.

Co więcej, komórki rakowe „zapamiętały” działanie kwasu palmitynowego. Guzy pobrane od myszy będących na diecie bogatej w olej palmowy, po przeszczepieniu gryzoniom będącym na normalnej diecie, pozostały podatne na przerzuty. Naukowcy odkryli, że ta pamięć jest wyzwalana przez zmiany epigenetyczne, które umożliwiają komórkom nowotworowym tworzenie sieci neuronowej wokół guza i komunikowanie się z otaczającymi komórkami.

Dodaj komentarz