Odkryto skuteczny sposób zapobiegania rakowi skóry

Naukowcy z Brown University w Stanach Zjednoczonych odkryli, że spożywanie witaminy A zmniejsza ryzyko raka płaskonabłonkowego skóry.

W badaniu wzięło udział 125 tysięcy osób, w tym 75 tysięcy pielęgniarek i 50 tysięcy męskich pracowników medycznych. Średni wiek ochotników wynosił 50 lat. Badani przekazali badaczom informacje na temat ich diety i zażywanych suplementów. Cztery tysiące osób rozwinęło w ciągu 25 lat raka płaskonabłonkowego skóry.

Okazało się, że wysoki poziom witaminy A zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu złośliwego o około 15 procent. Witamina ta występuje w słodkich ziemniakach, marchwi, groszku, słodkiej czerwonej papryce, brokułach, szpinaku, produktach mlecznych, rybach i mięsie, zwłaszcza w wątrobie. Jednak naukowcy radzą, aby nie spożywać więcej niż 10 tysięcy międzynarodowych jednostek (IU) witaminy A dziennie w postaci suplementów.

Należy pamiętać, że najlepszym sposobem ochrony przed rakiem skóry jest kompleksowa ochrona przed słońcem.

Dodaj komentarz