Odkryto produkty zwiększające poziom hemoglobiny
Dietetyczka Evgenia Degtyannikova powiedziała, że jeśli w organizmie brakuje hemoglobiny, należy spożywać czerwone mięso i żywność zawierającą witaminę C: borówkę, kapustę kiszoną, kiwi i brokuły, które według ekspertki, pomagają wchłaniać żelazo.
Degtyannikova zauważyła, że niski poziom hemoglobiny może prowadzić do problemów z tarczycą, żeńskim układem rozrodczym, dysfunkcją wątroby i detoksykacją. W efekcie poziom energii spada, zaczynają wypadać włosy i łamią się paznokcie.
„Niedobór żelaza będzie się objawiał przez pęknięcia wzdłuż krawędzi ust, niskie ciśnienie krwi i szybki puls” – podsumowała specjalistka.
Nieco obniżony poziom hemoglobiny nie zawsze jest oznaką choroby — u niektórych osób może to być normalne. Kobiety, które mają miesiączkę i kobiety w ciąży, często mają niski poziom hemoglobiny.
Choroby, które powodują, że organizm wytwarza mniej czerwonych krwinek niż normalnie, obejmują takie stany, jak:
Anemia aplastyczna
Nowotwór
Przewlekła choroba nerek
Marskość
Chłoniak Hodgkina
Niedoczynność tarczycy
Nieswoiste zapalenie jelit
Niedokrwistość z niedoboru żelaza
Zatrucie ołowiem
Białaczka
Szpiczak mnogi
Zespoły mielodysplastyczne
Chłoniak nieziarniczy
Reumatoidalne zapalenie stawów
Niedokrwistość z niedoboru witamin