Odkryto produkty zwiększające poziom hemoglobiny

Dietetyczka Evgenia Degtyannikova powiedziała, że ​​jeśli w organizmie brakuje hemoglobiny, należy spożywać czerwone mięso i żywność zawierającą witaminę C: borówkę, kapustę kiszoną, kiwi i brokuły, które według ekspertki, pomagają wchłaniać żelazo.

Degtyannikova zauważyła, że ​​niski poziom hemoglobiny może prowadzić do problemów z tarczycą, żeńskim układem rozrodczym, dysfunkcją wątroby i detoksykacją. W efekcie poziom energii spada, zaczynają wypadać włosy i łamią się paznokcie.

„Niedobór żelaza będzie się objawiał przez pęknięcia wzdłuż krawędzi ust, niskie ciśnienie krwi i szybki puls” – podsumowała specjalistka.

Nieco obniżony poziom hemoglobiny nie zawsze jest oznaką choroby — u niektórych osób może to być normalne. Kobiety, które mają miesiączkę i kobiety w ciąży, często mają niski poziom hemoglobiny.

Choroby, które powodują, że organizm wytwarza mniej czerwonych krwinek niż normalnie, obejmują takie stany, jak:

Anemia aplastyczna
Nowotwór
Przewlekła choroba nerek
Marskość
Chłoniak Hodgkina
Niedoczynność tarczycy
Nieswoiste zapalenie jelit
Niedokrwistość z niedoboru żelaza
Zatrucie ołowiem
Białaczka
Szpiczak mnogi
Zespoły mielodysplastyczne
Chłoniak nieziarniczy
Reumatoidalne zapalenie stawów
Niedokrwistość z niedoboru witamin

Dodaj komentarz