Odkryto nowy skutek uboczny spożywania soli

Naukowcy z Uniwersytetu Technicznego w Monachium (Niemcy) odkryli, że spożywanie zbyt dużych ilości soli, przyczynia się do rozwoju reakcji alergicznych.

Eksperci przeanalizowali próbki skóry pacjentów z atopowym zapaleniem skóry – przewlekłą chorobą alergiczną. Okazało się, że poziom sodu w dotkniętej chorobą skórze jest 30 razy wyższy niż normalnie. Naukowcy ustalili, że chlorek sodu powoduje, że komórki Th2 wytwarzają zwiększoną ilość białek interleukiny-4 (IL-4) i interleukiny-13 (IL-13). W rezultacie, powstają zapalne choroby skóry, w tym atopowe zapalenie skóry.

Komórki Th2 są podzbiorem limfocytów T pomocniczych CD4 +. Kiedy komórka T, która nie jest w kontakcie z antygenem, jest aktywowana przez limfocyty B, przechodzi w Th2 i zaczyna wytwarzać duże ilości przeciwciał i cytokin zaangażowanych w reakcje zapalne. Wykazano, że w obecności wysokich stężeń soli, komórki T zaczynają przekształcać się odwracalnie w Th2.

Dodaj komentarz