Odkryto nowy czynnik ryzyka wystąpienia raka okrężnicy

Naukowcy z Columbia University (USA) odkryli, że często występujące w jamie ustnej bakterie, które biorą udział w procesie powstawania próchnicy i zapalenia przyzębia, mogą przyspieszać rozwój raka okrężnicy.

Eksperci odkryli, że w kulturze zdrowych komórek okrężnicy brakuje białka aneksyny A1, które stymuluje wzrost złośliwego guza. W eksperymencie z udziałem myszy stwierdzono, że hamowanie aktywności aneksyny zapobiegało aktywowaniu przez bakterie szlaków sygnałowych, które sprzyjają rozwojowi raka i spowalniają rozrost guzów.

Naukowcy przeanalizowali także zestawy danych RNA u 466 pacjentów z pierwotnym rakiem jelita grubego. Zwiększona aktywność aneksyny A1, była powiązana z najgorszym rokowaniem, niezależnie od płci, wieku i stadium rozwoju guza.

Obecnie, badacze pracują nad opracowaniem metod identyfikacji agresywnych nowotworów przy użyciu aneksyny A1, jako biomarkera. Eksperci uważają to białko za “potencjalny cel dla opracowania nowych leków”.

Dodaj komentarz