Odkryto nowe, korzystne właściwości kawy
Naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham w Wielkiej Brytanii odkryli, że kofeina stymuluje funkcję brązowej tkanki tłuszczowej (brązowy tłuszcz), przyczyniając się do szybszego spalania kalorii. Odkrycie pokazuje potencjalnie terapeutyczne właściwości kawy, które będą korzystne dla osób dorosłych z otyłością i cukrzycą. Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie „Scientific Reports”.
W trakcie eksperymentu naukowcy poddali adipocyty (komórki tłuszczowe) uzyskane z komórek macierzystych myszy, działaniu roztworu kofeiny o stężeniu 1 milimola na litr. Autorzy pracy naukowej stwierdzili, że zwiększa to ilość termogeniny (UCP1), białka występującego w mitochondriach adipocytów i odgrywa kluczową rolę w termogenezie. UCP1 dysocjuje oddychanie komórkowe (utlenianie składników odżywczych), które występuje w mitochondriach, z fosforylacją – akumulacją energii utleniania w postaci cząsteczek ATP.
Podczas oddychania komórkowego protony (jony wodoru) uciekają z wewnętrznej przestrzeni mitochondriów (macierzy) do przestrzeni międzybłonowej mitochondriów, tworząc gradient jonów wodorowych i zwiększając energię potencjalną. Protony są zwracane do matrycy przez kanały białkowe zwane syntazami ATP, które wytwarzają ATP. Jednak UCP1 zwiększa przepuszczalność błony, umożliwiając jonom wodorowym powrót do matrycy, omijając syntazy ATP. Zatem oddychanie komórkowe działa „bezczynnie”, aktywnie uwalniając energię rozkładu węglowodanów i tłuszczów w postaci ciepła.
Naukowcy przetestowali również wpływ roztworu kofeiny (65 miligramów na 200 mililitrów wody) i zarejestrowali zmiany temperatury w różnych częściach ciała. Eksperyment obejmował dziewięć osób, których średni wiek osiągnął 27 lat. Okazało się, że kawa zwiększyła termogenezę w okolicy nadobojczykowej, która u dorosłych jest głównym rezerwuarem brązowego tłuszczu. Jak piszą autorzy, zwiększenie aktywności brązowej tkanki tłuszczowej jest przydatne do poprawy metabolizmu i kontroli masy ciała.
Brązowa tkanka tłuszczowa utrzymuje optymalną temperaturę ciała i jest dobrze rozwinięta u noworodków i zwierząt zimujących, co powoduje, że ciało jest mniej podatne na zimno. Dorośli również mają brązowy tłuszcz, ale w mniejszych ilościach niż małe dzieci.