Odkryto nowe korzyści zdrowotne jogurtu
Naukowcy z Washington University (USA) odkryli, że spożywanie dwóch lub więcej porcji jogurtu tygodniowo, zmniejsza ryzyko wystąpienia łagodnych guzów jelitowych u mężczyzn, które mogą przekształcić się w powszechny rodzaj raka.
Badacze przeanalizowali dane dotyczące diety i rozwoju różnych typów gruczolaków u 32 606 mężczyzn i 55 743 kobiet. Wszyscy uczestnicy przeszli endoskopię jelita dolnego. Co cztery lata wolontariusze podawali szczegółowe informacje na temat ich stylu życia i diety, w tym poziomu spożycia jogurtu.
W okresie badania ujawniono 5811 przypadków rozwoju gruczolaków u mężczyzn, a u kobiet – 8116. W przypadku mężczyzn, którzy często jedli jogurt, ryzyko rozwoju łagodnych guzów zmniejszyło się o 19 procent. Ponadto, pojawienie się gruczolaków w jelicie grubym, które mogą przekształcić się w raka, zmniejszyło się o 26 procent. Dzieje się tak dlatego, że bakterie Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, które są powszechnie spotykane w jogurcie, mogą zmniejszyć poziom wywołujących raka substancji chemicznych w jelitach.