Odkryto nowe korzyści zdrowotne brokułów
Naukowcy z Francis Crick Institute w Wielkiej Brytanii odkryli, że związki chemiczne zawarte w kapuście i brokułach, wspierają pracę przewodu pokarmowego i zapobiegają rakowi jelita grubego.
Rak jelita grubego jest jednym z najczęstszych nowotworów złośliwych. Rocznie wykrywanych jest około 600 tysięcy nowych przypadków tej choroby, a ryzyko, podobnie jak wielu innych postaci raka, zwiększa się wraz z wiekiem.
Naukowcy wykazali, że myszy karmione dietą bogatą w indol-3-karbinol, rzadziej chorowały na nowotwory złośliwe. Indol-3-karbinol jest wytwarzany przez jedzenie roślin z rodzaju Brassica (kapusta). Substancja ta aktywuje białko zwane arylowym receptorem węglowodorowym (AhR).
Wykazano, że gryzonie, które mają niedobór AchR, często cierpią na zapalenie jelit, które może przerodzić się w raka okrężnicy. Jednak u chorych zwierząt, które przeszły na dietę kapuścianą, diagnozowano znacznie mniej nowotworów złośliwych. Korzystny wpływ AhR na zdrowie jelit jest wynikiem przywrócenia uszkodzonych komórek nabłonka. Bez tego połączenia komórki macierzyste nie mogą różnicować się w komórki, które metabolizują składniki odżywcze.