Odkryto nowe korzyści diety bogatej w błonnik
Dieta bogata w błonnik (błonnik pokarmowy) i jogurt wiąże się z niskim ryzykiem zachorowania na raka płuc. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Medical Center of University of Vanderbilt (USA).
Badacze przeanalizowali dane zebrane od 1,4 miliona dorosłych w USA. Wolontariusze zostali podzieleni na pięć grup w zależności od poziomu spożycia błonnika i jogurtu. Okazało się, że ci, którzy spożywali dużo jogurtu i błonnika pokarmowego, mieli o 33% mniejsze ryzyko raka w porównaniu z grupą, w której ludzie nie spożywali jogurtu ani błonnika.
Efekt może być związany z obecnością prebiotyków – składników żywności, które nie są wchłaniane przez organizm, ale stymulują wzrost korzystnej mikroflory w jelicie. Spadek prawdopodobieństwa choroby zaobserwowano u palaczy, w tym byłych, a także u osób, które nigdy nie paliły.