Odkryto niespodziewaną zaletę purée ziemniaczanego
Tłuczone ziemniaki mają taki sam efekt jak żel węglowodanowy, którego sportowcy używają do utrzymania poziomu glukozy we krwi i zwiększenia wydajności. Taki wniosek został wyciągnięty przez naukowców z American University of Illinois.
„Ziemniaki są obiecującą alternatywą dla sportowców, ponieważ są opłacalnym, bogatym w składniki odżywcze źródłem węglowodanów” – twierdzą eksperci.
W eksperymencie wzięło udział 12 osób, które przejechały około 165 mil (267 kilometrów) w ciągu tygodnia. Uczestnicy zostali losowo podzieleni na trzy grupy.
Uczestnicy pierwszej z grup podczas treningu przyjmowali tylko wodę, drugiej – żel węglowodanowy, a trzeciej – tłuczone ziemniaki. W trakcie eksperymentu naukowcy mierzyli poziom glukozy we krwi uczestników, temperaturę ich ciała, intensywność ćwiczeń, opróżnianie żołądka i objawy żołądkowo-jelitowe.
Badanie wykazało, że wydajność rowerzystów spożywających żele węglowodanowe i sportowców otrzymujących węglowodany przez tłuczone ziemniaki, była znacznie wyższa niż wydajność uczestników eksperymentu, którzy przyjmowali tylko wodę.