Odkryto łatwy sposób na uniknięcie problemów z sercem
Naukowcy z University of Pennsylvania (USA) doszli do wniosku, że spożywanie jednego awokado dziennie zmniejsza poziom „złego” cholesterolu w organizmie, zmniejszając ryzyko powiązanych chorób sercowo-naczyniowych.
Badaniem objęto 45 osób z nadwagą lub otyłością. Na początku eksperymentu ochotnicy przestrzegali dwutygodniowej diety z dużą ilością tłuszczów i węglowodanów. Następnie uczestnicy przeszli na jedną z trzech odmian diety prozdrowotnej: niskotłuszczową, o średniej zawartości tłuszczu lub podobną dietę z dodatkiem jednego awokado dziennie.
Pięć tygodni później osoby stosujące awokado miały najniższy poziom lipoprotein o niskiej gęstości wśród wszystkich uczestników badania. Ponadto, zwiększyły zawartość przeciwutleniacza – luteiny.
„Zły” cholesterol to cholesterol, który jest związany z lipoproteinami o niskiej gęstości (LDL). Wykazano, że wysoki poziom LDL we krwi koreluje ze zwiększonym ryzykiem rozwoju miażdżycy tętnic. Nośnikami „dobrego” cholesterolu są lipoproteiny o dużej gęstości.