Od wspomagania trawienia do kontrolowania poziomu cukru we krwi: oto korzyści zdrowotne z nasion kopru włoskiego
W Indiach często żuje się nasiona kopru włoskiego tuż po posiłku. Nie tylko czyszczą one zęby i odświeżają oddech, ale też mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
Przeciwutleniacz, anetol, jeden z fitochemikaliów znalezionych w koprze włoskim, blokuje kilka czynników zapalnych w organizmie. Jego nasiona są również obciążone mineralnym manganem, który jest ważny dla aktywacji enzymów, metabolizmu, ochrony komórek, rozwoju kości, regulacji poziomu cukru we krwi i gojenia się ran.
Pomaga w trawieniu
Olejki eteryczne obecne w nasionach kopru włoskiego powodują wydzielanie soków trawiennych i enzymów, co z kolei wspomaga proces trawienia. Pomaga to zmniejszyć wzdęcia brzucha z powodu nadmiernego tworzenia się gazów. Nasiona pomagają zneutralizować kwasowość żołądka, która może czasem wzrosnąć z powodu niewłaściwych nawyków żywieniowych, nieuregulowanego stylu życia i masy ciała. Kwas powoduje zgagę, a koper włoski po posiłkach może zmniejszyć ryzyko jego wystąpienia. Ta właściwość kopru sprawia, że jest on powszechnym składnikiem leków przeciwkwasowych.
Walczy z anemią
Głównym składnikiem hemoglobiny jest żelazo, a koper włoski jest jego dobrym źródłem a także aminokwasu zwanego histydyną. Nasiona kopru włoskiego pomagają w wytwarzaniu hemoglobiny. Histydyna stymuluje wytwarzanie hemoglobiny i innych składników krwi.
Obniża ciepło ciała
Najlepszym sposobem na spożywanie nasion kopru włoskiego jest zanurzenie ich w wodzie, odcedzenie ich rano i wypicie wody rano, aby obniżyć ciepło ciała. Koper włoski jest uważany za jeden z najlepszych sposobów na obniżenie wewnętrznego ciepła ciała.
Kontroluje poziom cholesterolu
Ponieważ wysoki poziom cholesterolu może być szkodliwy dla organizmu, ponieważ powoduje różne problemy zdrowotne, takie jak zawały serca, udary i miażdżyca, nasiona kopru włoskiego są dobrym rozwiązaniem, ponieważ zawarte w nim błonnik pomaga utrzymać niski poziom cholesterolu we krwi.
Obniża ciśnienie krwi
Aby obniżyć wysokie ciśnienie krwi, można użyć nasion kopru włoskiego, które są niezbędnym źródłem potasu. Nasiona te zmniejszają napięcie naczyń krwionośnych, rozszerzając je, co powoduje obniżenie ciśnienia krwi. Potas reguluje bilans wodny, a także równowagę kwasowo-zasadową w naszym ciele.