Obniża ciśnienie krwi, chroni serce i mózg. Dlaczego warto jeść łososia?
Łosoś jest jedną z najzdrowszych ryb na świecie. Ta tłusta ryba jest pełna składników odżywczych, które mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na kilka groźnych chorób. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?
Łosoś jest bogaty w długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3, które, jak wykazano, zmniejszają stany zapalne, obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają czynniki ryzyka chorób.
Łosoś jest bogaty w wysokiej jakości białko – dostarcza 22-25 gramów białka na 100 gramową porcję.
Ryba ta jest również doskonałym źródłem kilku witamin z grupy B, które są potrzebne do produkcji energii, kontrolowania stanów zapalnych oraz ochrony zdrowia serca i mózgu.
100-gramowa porcja łososia zapewnia 75-85% dziennej dawki selenu, minerału, który może wspierać zdrowie kości, poprawiać czynność tarczycy i chronić przed rakiem.
Astaksantyna – przeciwutleniacz występujący w łososiu, który może korzystnie wpływać na zdrowie serca, mózgu, układu nerwowego i skóry.
Spożywanie łososia może pomóc w ochronie przed chorobami serca poprzez zwiększenie poziomu tłuszczów omega-3, obniżenie poziomu tłuszczów omega-6 i obniżenie trójglicerydów.
Regularne jedzenie łososia może pomóc w kontrolowaniu wagi poprzez zmniejszenie apetytu, przyspieszenie metabolizmu, zwiększenie wrażliwości na insulinę i zmniejszenie tłuszczu z brzucha.