Obalono popularny mit na temat produktów mlecznych

Od lat krąży opinia, że ​​spożywanie tłustego mleka, sera i twarogu prowadzi do wzrostu poziomu cholesterolu oraz zwiększa ryzyko miażdżycy i chorób serca. Czy aby to na pewno prawda?

Międzynarodowy zespół naukowców ze Szwecji przeprowadził niedawno badanie i doszedł do przeciwnych wniosków. Okazało się, że dieta bogata w tłuszcze mleczne, pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca i naczyń. Naukowcy doszli do wniosku, że pokarmy wysokotłuszczowe, w tym mleko, jogurt i ser, mogą faktycznie chronić nasze serce.

Lekarze rozwiali również mit mówiący o tym, że ludzie przybierają na wadze z powodu jedzenia tłustych potraw, powołując się na przykład brytyjskiego Ministerstwa Zdrowia, które stwierdziło, że produkty mleczne o umiarkowanej zawartości tłuszczu, nie tylko nie prowadzą do przybierania na wadze, ale w rzeczywistości pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości. Ponadto, zaleca się unikanie produktów oznaczonych jako „niskotłuszczowe” i „lekkie”, ponieważ to właśnie one najczęściej zawierają szkodliwą sól i cukier.

Innym mitem, z którym dietetycy się nie zgadzają, jest to, że mleko jest zdrowe, jeśli ma niską zawartość tłuszczu. Według ekspertów, mleko o zawartości tłuszczu 3,2 proc. ma 1,5 raza więcej kalorii w porównaniu do mleka 1,5 proc. Ponadto, zauważono, że ​​szklanka mleka nie zawiera dziennego zapotrzebowania na wapń – tylko 240 miligramów przy dziennej zalecanej dawce 1000 miligramów.

Dodaj komentarz