Obalono popularny mit dotyczący mikrofalówek
Szkodliwość wynikająca z używania kuchenek mikrofalowych jest znacznie przesadzona. Dyrektor laboratorium ekologii przestrzeni życiowej, ekspert ds. Środowiska Anton Yastrebtsev, powiedział to w wywiadzie dla Radia Sputnik.
Specjalista wyjaśnił, że popularne przekonanie, że produkt jest narażony na promieniowanie w kuchence mikrofalowej, jest tylko mitem. Według niego, promieniowanie elektromagnetyczne o wysokiej częstotliwości generowane jest wewnątrz pieca, co nie pozostawia śladów na żywności.
Niemniej jednak kuchenka mikrofalowa emituje słabe promieniowanie elektromagnetyczne, jak każde inne urządzenie elektryczne. Dlatego po włączeniu kuchenki mikrofalowej warto oddalić się od niej o półtora do dwóch metrów.
Wcześniej dietetyczka Elena Solomatina wymieniła produkty, których nie należy podgrzewać w kuchence mikrofalowej. Ekspertka uważa, że wiele produktów traci swoje korzystne właściwości po podgrzaniu, a czasem nawet zamienia się w truciznę, np. nierafinowane oleje są utleniane i przekształcają się w czynnik rakotwórczy.