Niskie dawki wina poprawiają funkcjonowanie mózgu
Naukowcy odkryli interesujące fakty dotyczące wina i jego wpływu na organizm ludzki. Podczas gdy kilka kieliszków wina może pomóc zrelaksować się po pracowitym dniu, nowe badanie pokazuje, że wino jest nawet w stanie złagodzić objawy choroby Alzheimera, jeśli nie wyleczyć je całkowicie. Faktem jest, że wino pomaga usuwać toksyny z mózgu, które powodują rozwój tej choroby.
Wiadomo, że długotrwałe spożywanie nadmiernych ilości etanolu, ma negatywny wpływ na ośrodkowy układ nerwowy, ale niskie dawki alkoholu mają bardzo pozytywny wpływ na mózg – powiedział Meiken Nedergaard, dyrektor Centrum Medycznego na University of Rochester (URMC). Meiken jest również głównym autorem badania.
Jak odkryto w trakcie eksperymentów, małe dawki alkoholu poprawiają zdolność mózgu do usuwania „odpadów”, czyli toksyn, które powodują różne choroby mózgu i związane z nimi dolegliwości.
Do chwili obecnej, naukowcy nadal badają wpływ wina na ludzkie ciało, ponieważ są przekonani, że jest ono również zdolne do zwalczania komórek nowotworowych i chorób układu krążenia.