Nieświadomi rodzice niszczą zęby swoich pociech

Około 25% małych dzieci spożywa regularnie soki owocowe. Eksperci ostrzegają, że wyciskanie soku z owoców uwalnia cukry, które uszkadzają zęby bardziej niż przy tradycyjnym spożywaniu owoców. Najbardziej szkodliwe dla zębów są sorbety i musy owocowe, które są gęste i przywierają do zębów.

Dentyści zgodnie twierdzą, że rodzice szkodzą zdrowiu jamy ustnej swoich dzieci, pozwalając im na spożywanie soków owocowych. British Dental Association apeluje do rodziców, aby ograniczyli ilość soków, jakie spożywają ich dzieci. Według niedawnych sondaży, około 25% maluchów regularnie spożywa sok owocowy, a około dwie trzecie spożywa słodzone przekąski i cukierki. Pomimo tego, że sok owocowy ma duże wartości odżywcze, eksperci ostrzegają, że wyciskanie soku poprzez zgniatanie owocu uwalnia cukry, które są szkodliwe dla zębów bardziej niż jedzenie całych owoców.

Zaleca się, aby dzieci spożywały nie więcej niż 150 ml soku dziennie. Doktor Nigel Carter z British Dental Heath Foundation twierdzi, że wielu rodziców nieświadomie niszczy zęby swoich dzieci, gdyż nie zdają sobie sprawy, jak bardzo szkodliwy dla zębów może być sok owocowy.

Soki owocowe stają się coraz popularniejsze, a zawartość owoców w soku może sugerować, że jest to coś zdrowego. Zawierają one jednak bardzo wysokie poziomy cukrów i kwasów, więc mogą wyrządzić poważne szkody w uzębieniu. Najbardziej szkodliwe dla zębów są sorbety i musy owocowe, gdyż są skoncentrowane, gęste i przywierają do zębów. W tak młodym wieku, próba wyeliminowania słodyczy i słodkich napojów z diety dziecka, byłaby nierealna. Należy więc starać się ograniczyć ich spożycie do czasu posiłków i upewnić się, że pomiędzy posiłkami dzieci piją mleko lub wodę. Powinniśmy również pamiętać, że dla zdrowia zębów i ogólnego stanu zdrowia dziecka ważne jest, aby spożywało ono raczej 3 posiłki dziennie niż 7-8 przekąsek. Najważniejszą rzeczą, o jakiej należy zapamiętać jest to, że to nie ilość cukrów w diecie jest ważna, ale częstotliwość z jaką cukry występują w diecie – powiedział Carter.

Według danych z dochodzenia przeprowadzonego przez MailOnline, około 30% pięciolatków w Anglii miało ubytki. Doktor Robert Lustig ostrzega również, że nadmierne spożycie cukrów zwiększa ryzyko otyłości oraz związanych z nią problemów z chorobami serca, cukrzycą oraz niewydolnością wątroby.

Dodaj komentarz