Niektóre związki w kawie mogą pomóc w walce z rakiem prostaty
Kawa jest złożoną mieszaniną związków, które, jak wykazano, wpływają na zdrowie ludzi zarówno pozytywnie, jak i negatywnie. Coraz więcej dowodów wskazuje jednak, że picie niektórych rodzajów kawy, wiąże się ze zmniejszeniem częstości występowania niektórych typów nowotworów.
Naukowcy zidentyfikowali związki występujące w kawie, które mogą hamować wzrost raka prostaty. Badanie, opublikowane w czasopiśmie „The Prostate”, przeprowadzono na lekoopornych komórkach nowotworowych w hodowli komórkowej i na modelu mysim.
Badacze z Uniwersytetu Kanazawa w Japonii badali wpływ dwóch związków występujących w kawie na komórki raka prostaty. Naukowcy początkowo przetestowali sześć związków, naturalnie występujących w kawie, na proliferację ludzkich komórek raka prostaty w szalce Petriego. Odkryli, że komórki traktowane octanem kahweolu i cafestolem rosły wolniej. Następnie przetestowali te związki na komórkach raka prostaty, które zostały przeszczepione 16 myszom.
Odkryliśmy, że octan kahweolu i kafestol, hamują wzrost komórek nowotworowych u myszy, ale połączenie wydaje się działać synergistycznie, co prowadzi do znacznie wolniejszego wzrostu guza niż u myszy nieleczonych – powiedział Hiroaki Iwamoto z Uniwersytetu Kanazawa.
Jest to badanie pilotażowe, więc ta praca pokazuje, że użycie tych związków jest naukowo wykonalne, ale wymaga dalszych badań – powiedzieli naukowcy.