Niedobór cynku może prowadzić do wysokiego ciśnienia krwi
Wysokie ciśnienie krwi lub nadciśnienie, jest związane z niedoborem cynku – wynika z badań opublikowanych przez „American Journal of Physiology-Neral Physiology”.
Niedobór cynku występuje często u osób z przewlekłymi chorobami nerek i cukrzycą typu 2, co sprawia, że u tych pacjentów istnieje zwiększone prawdopodobieństwo nadciśnienia. Wyniki ujawniły, że niedobór cynku jest częstym czynnikiem występowania wielu chorób przewlekłych i zwiększa ciśnienie krwi.
Kontrola ciśnienia krwi zależy od tego, w jaki sposób nerki wydalają sód do moczu lub wchłaniają go do organizmu za pośrednictwem kotransportera chlorku sodu (NCC). Mniej sodu w moczu wiąże się z podwyższonym poziomem ciśnienia krwi.
W trakcie badania naukowcy karmili dorosłe myszy dietą z odpowiednią zawartością cynku a drugą grupę myszy dietą z niedoborem cynku. Wkrótce myszy z niedoborem cynku rozwinęły nadciśnienie.
Produkty bogate w cynk
Najwięcej cynku znajdziemy w małżach i ostrygach. Wysoka ilość tego pierwiastka znajduje się również w: wątrobie cielęcej, nasionach fasoli, serze ementaler, migdałach, płatkach owsianych, zielonym groszku, sardynkach, pestkach dyni czy kakao.