Niebezpieczeństwo związane ze spożywaniem suszonych owoców
Suszone owoce są prawdopodobnie największym źródłem dwutlenku siarki, z jakim kiedykolwiek spotka się twoje dziecko.
W większości krajów na całym świecie suszone owoce mogą zawierać wyjątkowo duże ilości siarczynów – w Australii 3000 części na milion (ppm) w porównaniu do 2000 ppm w Wielkiej Brytanii – liczby te są wyższe na porcję niż jakakolwiek inna żywność spożywana przez dzieci.
Dane z rzeczywistych analiz są trudne do zdobycia, ale raporty rządowe i branżowe podają, że poziomy siarczynów mogą być bliskie lub przekroczone. Analiza chemiczna suszonych moreli, brzoskwiń i gruszek wykazała średni poziom siarczynu 2885 mg/kg. Oznacza to, że średnio 200 g paczka suszonych owoców, zawiera 577 mg dwutlenku siarki lub 144 mg na 50 g porcji.
Dopuszczalne dzienne spożycie dla 10-latka ważącego 21 kg, to zaledwie 15 mg siarczynu dziennie.