Naukowcy wymienili produkty, które wzmacniają układ oddechowy

Hiszpański dietetyk Alejandro Canovas i szef hiszpańskiego Towarzystwa Pulmonologii i Chirurgii Klatki Piersiowej (SEPAR) Eusebi Chiner wymienił produkty, które pomagają chronić płuca przed koronawirusem.

Według Canovasa jaja, pełne ziarna ryżu, tłuste ryby i orzechy włoskie mogą pomóc wzmocnić układ oddechowy. Zdaniem Chinera, gdy stan płuc pogarsza się, zapotrzebowanie organizmu na białko wzrasta. W szczególności jaja zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak witamina A, a także wysokiej jakości białka.

Ponadto, pomidory, pełne produkty mleczne i woda mają pozytywny wpływ na płuca. W szczególności pomidory są dobrym źródłem witaminy C, która może pomóc w zapobieganiu problemom z oddychaniem.

Według pulmonologa Eusebi Chinera, negatywne konsekwencje uszkodzenia płuc spowodowane wirusem można zminimalizować, jeśli będziemy przestrzegać zdrowego stylu życia. Podkreślił, że oprócz prawidłowego odżywiania należy pamiętać o odpowiedniej ilości snu i aktywności fizycznej.

Dodaj komentarz