Naukowcy opisali wiele nieznanych wcześniej korzystnych właściwości oliwy z oliwek
Oliwa z oliwek jest jednym z podstawowych elementów diety śródziemnomorskiej. Dobrze znają ją zwłaszcza ci, którzy kiedykolwiek próbowali poradzić sobie z nadmiernymi kilogramami. Najnowsze badania zidentyfikowały nieznane wcześniej nauce użyteczne cechy tego wyjątkowego produktu.
Badacze odkryli, że niewielka dawka oliwy z oliwek chroni wątrobę przed negatywnymi skutkami spożycia tłuszczu i wysokokalorycznej żywności. Jest to możliwe dzięki obecności hydroksytyrozolu – naturalnego przeciwutleniacza, który, między innymi, aktywnie obniża poziom cholesterolu.
Ponadto, specjaliści odkryli, że spożywanie oliwy z oliwek znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi i kilka innych nowotworów, a także chroni organizm przed promieniowaniem.
Pomimo faktu, że eksperymenty były prowadzone na gryzoniach, naukowcy twierdzą, że nowo odkryte właściwości oliwy z oliwek są istotne również dla ludzi.