Naukowcy odkryli ważny zamiennik jedzenia mięsa
Eksperci z University of Colorado w Stanach Zjednoczonych, odkryli naturalny substytut dla jedzenia mięsa – owady. Jak się okazuje, zawartość białka i innych niezbędnych składników odżywczych u owadów, wcale nie jest gorsza od tej, jaką można znaleźć w wołowinie czy wieprzowinie.
W przypadku niektórych gatunków owadów, zawartość białka i węglowodanów była nawet wyższa o 20% niż w przypadku wołowiny. Mięso to jest też o wiele bardziej tłuste, co czyni je bardzo wartościowym.
Czy wkrótce zamiast mięsa zaczniemy jeść owady? Zdaniem ekspertów, stanie się to raczej nieprędko. Spożywanie owadów zamiast mięsa ma jednak wiele zalet, chociażby z punktu widzenia ochrony środowiska. Przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją produktów mięsnych, emitują do atmosfery ogromne ilości niebezpiecznych związków chemicznych, zatruwając powietrze.
Spożycie owadów jest szczególnie popularne w biednych krajach, w których mieszkańcy nie mogą dostarczyć sobie wystarczającej ilości mięsa. Owady są dla nich źródłem niezbędnego białka zwierzęcego oraz tłuszczu.