Nasz sposób odżywiania wpływa na stan zdrowia umysłowego na każdym etapie naszego życia
W zdrowym ciele zdrowy duch – mówi znane porzekadło.
Naukowcy potwierdzili te słowa gruntownymi badaniami, udowadniając, iż rzeczywiście nasz sposób odżywiania wpływa na stan zdrowia umysłowego na każdym etapie naszego życia – od zarodka aż po późną starość.
Na najnowszym, corocznym spotkaniu Society for Neuroscience zaprezentowane zostały badania, których wyniki wykazują, iż typowa dieta Zachodu, gdy jest spożywana przez kobietę w ciąży, może zaburzyć rozwój mózgu jeszcze nienarodzonego dziecka. Ten sam sposób odżywiania wywołuje depresję u osób dorosłych, prowadzi do demencji oraz choroby Parkinsona.
Podczas jednego z badań zastosowano dietę wysokotłuszczową u ciężarnych małp. Naukowcy z Oregonu odkryli, iż młode tych małp po narodzinach posiadały mniej włókien dopaminy oraz receptorów w korze przedczołowej. Małpki te wyrosły na osobniki pragnące w swoim menu bardziej zróżnicowanych smakowo oraz pełnych tłuszczu pokarmów. Ich apetyt był o wiele wyższy od reszty. W podobnych badaniach przeprowadzonych na myszach odkryto, iż matki karmione niezdrową żywnością urodziły bardzo zalęknione i hiperaktywne potomstwo.
Badacze z Atlanty dowiedli natomiast, iż dieta bogata we fruktozę u nastolatków skutkuje depresją w dorosłym wieku. Fruktoza, prócz tego, że zawarta w owocach oraz warzywach, dodawana jest również do pokarmów przetworzonych oraz napojów słodzonych, bardzo popularnych wśród młodych osób. Grupa badaczy prowadzona przez Constance Harrell odkryła, iż szczury żywione pokarmem o jej wysokiej zawartości przez 10 tygodni wykazywały nietypowe reakcje stresowe na poziomie genetycznym. Reakcja taka widoczna jest także u osób z zaburzeniami depresyjnymi.
Kolejne badania, przeprowadzone w Australii, sugerują, iż otyłość prowadzi do demencji. Przeprowadzone zostały przez doktora Nicolasa Cherbuina na 420 osobach, rozpoczęto je na początku lat sześćdziesiątych. Trwały przez osiem lat i przez ten czas monitorowano wagę badanych osób oraz rozmiar ich hipokampu, części mózgu odpowiadającej za pamięć długoterminową. Okazało się, iż hipokamp pomniejsza się z każdym nabytym kilogramem w stopniu odrobinę większym niż powszechnie przyjęty.
Podkreśla się, iż otyłość prowadzi do zwiększonego ryzyka chorób natury neurologicznej, jak chociażby Alzheimera. Ograniczenie kalorii zaś spowalnia proces starzenia się, co udowodniono obserwacjami przeprowadzonymi na myszach i małpach.