Napoje o wysokiej zawartości cukru zwiększają ryzyko udaru i demencji

Naukowcy z Boston University (USA) odkryli, że regularne spożywanie napojów o wysokiej zawartości cukru (soki, różne rodzaje napojów gazowanych) wpływa na aktywność hipokampa (ośrodek odpowiedzialny za pamięć) i mózgu w ogóle.

Ponadto, słodkie płyny aż trzykrotnie zwiększają ryzyko zachorowania na demencję i ryzyko udaru. Podobne ustalenia zostały dokonane na podstawie analizy grupy czterech tysięcy osób w ciągu trzydziestu lat.

Ochotników poddano badaniom poznawczym i badano stan ich organizmów przy użyciu MRI. Inna grupa (czterdzieści pięć lat i starsi) składała się z nieco mniej niż 3 tysięcy ludzi, którzy pozostawali pod obserwacją naukowców w ciągu dziesięciu lat.

Wyniki tych badań wyraźnie wskazują, że słodkie napoje mają negatywny wpływ na stan mózgu. Fani takich napojów stają również w obliczu większego ryzyka demencji i udaru mózgu, a także znacznie częściej cierpią na cukrzycę, która jest znanym czynnikiem przyczyniającym się do rozwoju demencji.

Dodaj komentarz