Napoje gazowane zwiększają ryzyko śmierci z powodu chorób serca
Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda przeprowadzili badania z udziałem ponad stu tysięcy osób i udowodnili, że spożywanie napojów zawierających cukier, zwiększa ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia i raka.
Eksperci przeanalizowali dane uzyskane w trakcie badania z udziałem 80 647 kobiet w latach 1980–2014 i 37 716 mężczyzn w latach 1986–2014. Uczestnicy przeszli wywiady mające na celu ocenę ich stylu życia, a ich stan zdrowia był badany co dwa lata.
Okazało się, że picie od jednego do czterech napojów zawierających cukier miesięcznie, zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci o 1 procent, dwóch do sześciu tygodniowo o 6 procent, jednego do dwóch dziennie o 14 procent a dwóch lub więcej dziennie aż o 21 procent. Jednocześnie, związek między napojami a śmiertelnością, był bardziej wyraźny u kobiet niż u mężczyzn.