Najlepszy produkt dla ludzkiego serca

Najbardziej korzystnym produktem dla zdrowia serca są orzechy włoskie. Zostało to ogłoszone przez doktora nauk medycznych w Harvard School of Public Health Marta Guash Ferre, o czym donosi „Lavanguardia”.

Według eksperta, skład tego produktu, w przeciwieństwie do innych orzechów, zawiera więcej kwasu alfa-linolenowego.

„Różne badania wykazały, że orzechy włoskie mogą chronić przed chorobami serca poprzez poprawę profilu lipidowego” – wyjaśnił Ferre.

Ponadto, specjalista zwrócił uwagę na właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne orzechów włoskich.

Wcześniej naukowcy z Arocopio University w Grecji wykazali, że jedzenie produktów bogatych w witaminę D może mieć ochronny wpływ na serce. Badanie zostało przeprowadzone w latach 2001-2012 z udziałem 1514 mężczyzn i 1528 kobiet z regionu Aten w Grecji.

Przy niskim, średnim i wysokim poziomie spożycia witaminy D, zdarzenia sercowo-naczyniowe (takie jak zawały serca i udary mózgu) obserwowano odpowiednio u 24, 17 i 12 procent mężczyzn, a także odpowiednio u 14, 10 i 11 procent kobiet.

Dodaj komentarz