Najczęstsze choroby serca. Jak się przed nimi uchronić?
Według statystyk WHO, co czwarty Polak ma nadciśnienie. A połowa z nas nawet o tym nie wie. Nieleczone jest wstępem do wszystkich patologii związanych z układem krwionośnym, np. prowadzi do przerostu lewej komory serca, co może się przyczynić do udaru mózgu, czy kłopotów z oczami.
Jak monitorować nadciśnienie?
Aby przekonać się, czy nasz stan jest poważny, należy codziennie przez dwa tygodnie o tej samej porze mierzyć ciśnienie we względnym spokoju i notować wynik. Rutynowe badania wskazane przy podejrzeniu nadciśnienia to: mocz, morfologia, lipidogram, cukier, elektrolity, kwas moczowy, EKG.
Miażdżyca naczyń krwionośnych
To choroba podstępna i groźna w skutkach. Zbyt wysokie ciśnienie powoduje, iż na ścianach tętnic odkładają się różne substancje, np. wapń. Mało elastyczne ściany utrudniają przepływ krwi i transport odżywczych składników. Rozpoznawana jest dzięki lipidogramowi, który informuje o poziomie cholesterolu w organizmie. Przy wysokim jego stężeniu, lekarz może zalecić: USG tętnic (badanie dopplerowskie tętnic – bada przewężenia, aktywność skurczową, przebieg ewentualnego zwapnienia).
Zawał serca
Najczęściej jest on wynikiem postępującej miażdżycy i niedostatecznego zaopatrzenia serca w tlen. Wywoływany przez zakrzep krwi w miejscu zwężenia, który powoduje, że tkanka mięśnia sercowego robi się martwa. Objawy: trudności w oddychaniu, tępy ból promieniujący od szyi, pleców i ramion, zimny pot, szybkie tętno, pojawiający się strach przed śmiercią. Niektóre symptomy są mniej ewidentne: omdlenia, wymioty, duszności, ucisk za mostkiem.
CO JEST NAJWIĘKSZYM ZAGROŻENIEM DLA SERCA?
Nałogi – palenie papierosów, nadużywanie alkoholu
Nadwaga, otyłość, zwłaszcza otyłość brzuszna
Obniżony nastrój, długotrwały stres, pesymizm, depresja
Choroby serca i układu krążenia występujące w bliskiej rodzinie
Nadciśnienie tętnicze
Nieprawidłowe stężenie lipidów i lipoprotein
Nieprawidłowy poziom cukru
Wysoki poziom cholesterolu
Cukrzyca drugiego typu
Niedobory witaminowo-minerałowe, szczególnie niedobór potasu i magnezu