Najbardziej szkodliwe napoje w okresie izolacji
Marina Makisha, członkini Stowarzyszenia Dietetyków, określiła najbardziej szkodliwe napoje w okresie samoizolacji.
Według niej, szczególnie niebezpieczne są te zawierające cukier.
„Szczególnie odradzane są napoje gazowane, pakowane soki owocowe, a nawet kwas chlebowy, ponieważ on również zawiera cukier” – powiedziała Makisha.
Dietetyczka zauważyła, że cukier szkodzi ludzkiemu układowi odpornościowemu i nie jest zalecany do stosowania w okresie zagrożenia zakażeniem koronawirusem. Substancja ta może powodować złożone stany zapalne, a tym samym zwiększać obciążenie ludzkiego układu odpornościowego.
Największą korzyścią dla organizmu będzie czysta woda. Dietetyczka zaleciła także picie herbaty i kawy, ale napoje te powinny być spożywane z umiarem.
Napoje wzmacniane witaminami są również przydatne podczas reżimu izolacji. Mogą to być naturalne napoje owocowe lub wywary z ziół.