Najbardziej niebezpieczna żywność dla mózgu

Amerykańscy naukowcy odkryli, że ludzie, których dieta składa się głównie z przetworzonego mięsa, ziemniaków, herbatników i ciastek, częściej cierpią na demencję niż ci, którzy jedzą bardziej różnorodne pokarmy.

Komunikat prasowy z wynikami prac naukowych, który ujawnia niebezpieczeństwo jedzenia dla aktywności mózgu, został opublikowany na stronie internetowej MedicalXpress.

W badaniu wzięło udział 209 osób w średnim wieku 78 lat z demencją oraz 418 osób w odpowiednim wieku, płci i poziomie wykształcenia, bez upośledzenia funkcji poznawczych. Wolontariusze wypełnili kwestionariusz, wskazując, jakie produkty spożywali w ciągu roku i jak często. Mieli również wykonywane badania lekarskie co dwa do trzech lat.

Okazało się, że podstawą diety pacjentów z demencją było przetworzone mięso, w tym kiełbasy, wędliny, pasty, a także pokarmy bogate w skrobię, alkohol i słodkie przekąski. Ludzie bez demencji często jedli mięso w połączeniu z owocami, warzywami i owocami morza.

Poprzednie badania wykazały, że zdrowa dieta bogata w zielone warzywa liściaste, jagody, orzechy, produkty pełnoziarniste i ryby, może zmniejszyć ryzyko demencji u ludzi.

Dodaj komentarz