Nadużywanie alkoholu niszczy komórki żołądka

Gastroenterolog Vincent Ho z University of Western Sydney odkrył nowe niebezpieczeństwo związane z nadużywaniem alkoholu. Zdaniem badacza, narusza ono prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego i niszczy komórki żołądka.

Czerwone wino ma działanie bakteriobójcze, które częściowo wynika z jego kwasowości i stężenia alkoholu. Wykazano, że 60-80 procent zawartości alkoholu wystarcza, by zabić zarazki. Napój alkoholowy o mocy 40 procent, w ciągu jednej minuty niszczy bakterie, które żyją w jamie ustnej.

Wyniki badań przeprowadzonych na 47 zdrowych ochotnikach wykazały, że napoje o wysokim stężeniu alkoholu, powodują uszkodzenie ścian żołądka i niewielkie krwawienie. Po wypiciu alkoholu 10-procentowego, proces odnowy komórek zajął ponad 24 godziny. Ponadto, przewlekłe spożywanie alkoholu powoduje biegunkę, nudności i wymioty, a także prowadzi do zwiększenia liczby patogennych bakterii w jelitach.

Dodaj komentarz