Na czym polega dieta „raw food”?
W Polsce często nazywana dietą surową lub witarianizmem. Polega na jedzeniu surowych, świeżych owoców i warzyw. Mogą być to też świeżo przygotowane musy czy wyciskane soki, a także orzechy, kiełki nasion i ziaren, suche owoce, wodorosty i algi.
W diecie Raw Food, która częściej określana jest jako „styl odżywiania”, wyeliminowane jest mięso w każdej postaci (czerwone, drób, dziczyzna, ryby i owoce morza). Odpadają również produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli nabiał i jajka. Jeżeli chodzi o przetwarzanie żywności, dieta Raw Food dopuszcza obróbkę w temperaturze do 40-45 stopni C, która nie niszczy naturalnych enzymów, białek, witamin i mikroelementów. W diecie Raw Food nie znajdziemy produktów z tłuszczami nasyconymi i trans, a zwiększone spożycie warzyw i owoców, które gwarantuje dieta, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne. Z tych powodów, na diecie Raw Food opiera się wiele terapii antynowotworowych.
Chociaż dziś ten sposób odżywiania jest popularny wśród wielu gwiazd, chodzącą reklamą raw food jest była top-modelka, 50-letnia Carol Alt, która przeszła na ten sposób odżywiania w wieku trzydziestu kilku lat, chcąc poradzić sobie z nękającymi ją licznymi problemami zdrowotnymi (dietę raw polecił jej wówczas lekarz). Problemy ze zdrowiem ustąpiły, a zachwycona Carol Alt stworzyła swoją markę naturalnych kosmetyków Raw Essential (na bazie wyłącznie surowych składników ekologicznego pochodzenia) i napisała książkę pt.”Eating in the Raw”, w której dzieli się swoim doświadczeniem.
Jeśli dotychczas nie odżywialiśmy się zbyt zdrowo nie należy przechodzić na nią raptownie (dla osoby na co dzień odżywiającej się głównie żywnością typu fast food, będzie to przysłowiowy „szok termiczny”). Takie postanowienie warto skonsultować z lekarzem (mówi się o tym, że dieta ta nie jest wskazana dla dzieci, kobiet w ciąży, osób z anemią, alergików pokarmowych). Wreszcie, że dieta ta wymaga dobrej znajomości zasad żywienia i zawartości poszczególnych jej składników – tak, by zapewnić organizmowi dzienną dawkę odpowiednich składników odżywczych. Dieta Raw Food jest w sposób naturalny uboga w kalorie, wapń, witaminy D i B12 – dlatego niektórzy dietetycy, zamiast diety w pełni surowej, zalecają nieco mniej restrykcyjną dietę, w której „surowizna” stanowi 75-80 procent.
Czy istnieją jakieś wady tak naturalnej diety?
Zdecydowanie, ryzyko pojawienia się niedoborów tych składników odżywczych, które w dozwolonych produktach występują w niewielkich ilościach. Są to przede wszystkim cynk, selen, witamina B12, żelazo, wapń. Nie można również zapomnieć o tym, że wysoka temperatura w niektórych przypadkach nie tylko nie niszczy dobroczynnych substancji, ale wręcz zwiększa ich przyswajalność. Dotyczy to między innymi beta karotenu i likopenu. Warto też pamiętać, że niedobory składników pokarmowych, obniżenie masy ciała i zanik tkanki tłuszczowej, która przecież bierze udział w produkcji estrogenów – czynniki te nierzadko prowadzą u kobiet do zaburzeń cyklu miesiączkowego, a nawet do ustania menstruacji.
Jedno jest pewne – dieta Raw Food nie jest dla wszystkich. Jeżeli w tak radykalny sposób modyfikujemy swój jadłospis koniecznie należy skontaktować się z lekarzem i wykonać odpowiednie badania. Poza tym, przejście na Raw Food wymaga wiele cierpliwości i samozaparcia.