Migdały mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca u diabetyków

Jedzenie orzechów, takich jak migdały, może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u dorosłych chorych na cukrzycę typu 2 – wykazało badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda.

W badaniu wzięło udział 16 217 mężczyzn i kobiet, którzy na początku badania mieli cukrzycę typu 2 lub zostali zdiagnozowani z tą chorobą w czasie badania.

Badanie pokazało, że osoby z cukrzycą, które jadły co najmniej pięć porcji orzechów tygodniowo (jedna porcja to  28 gramów orzechów), miały o 17 procent niższe ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych w porównaniu z osobami, które spożywały jedną lub mniej tygodniowych porcji.

Ryzyko choroby wieńcowej serca było u nich o 20% niższe, ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych było niższe o 34%, a ryzyko zgonu ze wszystkich przyczyn było niższe o 31%.

Dodaj komentarz