Korzyści zdrowotne kalafiora
Kalafior jest warzywem o naturalnie wysokiej zawartości błonnika i witamin z grupy B, który zapewnia naszemu organizmowi przeciwutleniacze i składniki odżywcze, które mogą chronić nas przed wieloma chorobami.
Mówi się również, że zawarte w nim błonniki sprzyjają odchudzaniu i poprawiają trawienie. Warzywo to zawiera też cholinę, która jest niezbędna do nauki i utrzymywania dobrej pamięci, oraz wiele innych ważnych składników odżywczych.
Badania wykazały, że błonnik pokarmowy może również pomóc w regulacji układu odpornościowego i stanu zapalnego. W rezultacie, może zmniejszyć ryzyko stanów zapalnych, takich jak choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca, rak i otyłość.
Wydaje się, że wyższe spożycie błonnika pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, poprawia wrażliwość na insulinę i zwiększa utratę masy ciała u osób z otyłością.
Kalafior jest też znany z utrzymywania zdrowych kości, ponieważ zawiera witaminę C, która pomaga w produkcji kolagenu, oraz witaminę K, która może zapobiegać utracie masy kostnej.
Wiadomo również, że pomaga w detoksykacji oraz może zapobiegać uszkodzeniom powodowanym przez substancje rakotwórcze.
To warzywo o niskiej zawartości węglowodanów może zastąpić produkty o wysokiej zawartości węglowodanów, takie jak chleb, pizza i inne. Gdy twoje spożycie węglowodanów będzie niższe, poczujesz się lżejszy i zdrowszy.