Korzyści zdrowotne… czekolady!

Spożywanie czekolady, zwłaszcza w nadmiarze, może nie wpływa najlepiej na naszą sylwetkę, ale jedzona w umiarze, może mieć zbawienne skutki dla naszego zdrowia.

Oprócz wielu dobroczynnych składników zawartych w kakao, czekolada może uchronić nasz mózg przed udarem. Jak przekonują naukowcy, skutecznym „lekarstwem” może nawet być czekolada mleczna.

Do takich niecodziennych wniosków doszli badacze ze szwedzkiego Instytutu Karolinska w Sztokholmie. Naukowcy przebadali ponad 37 tysięcy mężczyzn w wieku 47-75 lat. Prócz badań, przeprowadzono rozszerzoną ankietę zawierającą między innymi pytania o częstotliwość spożywania konkretnych pokarmów i napojów.

Badanie trwało ponad 10 lat. Wyniki przyniosły zaskakujące wnioski. Jak się okazało, mężczyźni spożywający zwiększoną ilość czekolady, byli w mniejszym stopniu narażeni na udary mózgu. Ci, którzy konsumowali jej najwięcej, byli odporniejsi nawet o 19% od tych, którzy nie spożywali jej wcale.

Naukowcy podejrzewają, iż składnikiem posiadającym te zbawienne dla człowieka czynniki, są obecne w owocu kakaowca flawonoidy – związki organiczne zawarte w niektórych roślinach, będące naturalnymi przeciwutleniaczami. Posiadają one także właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe oraz mogą się przyczyniać do redukcji „złego” cholesterolu w organizmie.

Nie pozostaje zatem nic innego, jak wpisać czekoladę jako stałą pozycję w naszym jadłospisie. Trzeba jedynie uważać, by tego „medykamentu” nie przedawkować. Lekarze zalecają zachować zdrowy umiar.

Dodaj komentarz