Koronawirus uszkadza mikroflorę jelitową?

Tim Spector, pochodzący z Wielkiej Brytanii naukowiec, odkrył związek między koronawirusem a zdrowiem jelit. Zdaniem badacza, COVID-19 może bardzo niekorzystnie wpływać na florę jelitową człowieka.

Specjalista w dziedzinie badań epidemiologicznych w genetyce wyjaśnił, że u osób, które są nosicielami wirusa w ciężkiej postaci, COVID-19 silnie wpływa na mikroflorę jelitową. Jednocześnie stan mikrobiomu człowieka wpływa na ochronę przed COVID-19 i innymi chorobami – zaznaczył naukowiec.

Według Spectora, u osób, które trafiły do ​​szpitala z koronawirusem, mikrobiom jelitowy uległ poważnemu uszkodzeniu. To pozwala wnioskować, że istnieje wyraźny związek między wirusem a stanem zdrowia jelit. Spector dodał, że jedną z funkcji mikrobiomu jest wspieranie ludzkiego układu odpornościowego, przy jednoczesnym zapobieganiu jego nadmiernej reakcji na czynniki zewnętrzne i zapewnianiu mu odporności na choroby.

Ekspert twierdzi również, że czynnikami ryzyka dla mikroflory jelitowej są nadwaga, cukrzyca, problemy społeczne i brak zbilansowanej diety. Produkty, które zostały poddane obróbce technologicznej lub zawierają dużo cukru i soli, również są uważane za szkodliwe dla organizmu człowieka.

Dodaj komentarz