Kawa zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci u osób…

Picie kawy dla wielu z nas jest jednym z najprzyjemniejszych momentów każdego dnia. Dodatkowym atutem jest fakt, że napój ten ma wiele właściwości zdrowotnych.

Ostatnio, portugalscy naukowcy wykazali, że kawa zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci u osób z przewlekłą chorobą nerek. Artykuł ekspertów został opublikowany w czasopiśmie „Nephrology Dialysis Transplantation”.

W badaniu, które przeprowadzono w latach 1999-2011, wzięły udział 4863 osoby cierpiące na niewydolność nerek. Naukowcy oceniali poziom ich dziennego spożycia kofeiny zawartej w kawie, herbacie i innych napojach bezalkoholowych, a także monitorowali ogólny stan zdrowia ochotników oraz dokonywali rejestracji wszystkich zgonów.

W ciągu 60 miesięcy zmarły 1483 osoby. Wykazano, że w przypadku ludzi, którzy przyjmowali najwyższe dawki kofeiny (ponad 213.5 mg dziennie), ryzyko przedwczesnej śmierci było mniejsze o 22 procent w porównaniu z tymi, którzy dostarczali swojemu organizmowi mniej niż 28,2 miligramów kofeiny dziennie. Uczestnicy, którzy otrzymywali średnio 103 miligramy kofeiny, mieli ryzyko śmierci mniejsze o 26 procent.

W maju tego roku grupa amerykańskich naukowców odkryła, że codzienna konsumpcja sześciu filiżanek kawy, może zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci. Eksperci przeanalizowali dane o stanie zdrowia około 500 tysięcy Brytyjczyków, z których 78 procent piło kawę. Badanie nie pozostawiło złudzeń – miłośnicy kawy żyli dłużej i cieszyli się lepszym zdrowiem.

Dodaj komentarz