Jedzenie tuż przed snem zwiększa ryzyko raka piersi

Naukowcy z Global Institute of Health w Barcelonie stwierdzili, że długa przerwa między ostatnim posiłkiem a snem, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi i prostaty. Artykuł z wynikami badań opublikowano w czasopiśmie „International Journal of Cancer”.

Specjaliści przeanalizowali 621 przypadków raka prostaty i 1205 przypadków raka piersi. Grupy kontrolne obejmowały 872 mężczyzn i 1321 kobiet. Uczestnicy badania wzięli udział w ankiecie, podczas której mieli poinformować naukowców o czasie snu i dziennym spożyciu żywności.

Okazało się, że ci, którzy kładli się spać dwie godziny po kolacji, mieli o 20 procent niższe ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe w porównaniu do tych, którzy poszli spać tuż po ostatnim posiłku. Podobny efekt zaobserwowano u tych, którzy jedli do godziny 21, w porównaniu do osób, które jadły po godzinie 22.

Specjaliści uważają, że główną rolę odgrywają tu dobowe rytmy człowieka. Zdaniem naukowców, jeśli uzyskane wyniki zostaną potwierdzone przez innych ekspertów, pomoże to w opracowaniu nowych zaleceń dotyczących zapobiegania nowotworom.

Dodaj komentarz