Jedzenie sushi może przenosić groźne pasożyty?
Portugalscy gastroenterolodzy odkryli, że rosnąca popularność sushi w krajach zachodnich, wywołuje wzrost infekcji pasożytniczych. Odpowiednie badanie opublikowano w czasopiśmie „BMJ Case Reports”.
W publikacji eksperci opisują jeden z indykatywnych przypadków klinicznych. 32-letni mężczyzna zwrócił się do lekarzy z gorączką, która trwała przez tydzień, a także bólem w nadbrzuszu i wymiotami. Badanie krwi wykazało obecność stanu zapalnego w organizmie.
Początkowo przyczyna dolegliwości była niejasna, ale po tym, jak mężczyzna poinformował, że niedawno zjadł sushi, lekarze zaczęli podejrzewać, że cierpi na anisakiozę – chorobę pasożytniczą spowodowaną przez nicienie z rodziny Anisakidae, które dostają się do ludzkiego ciała wraz z surową lub lekko osoloną rybą morską.
Podczas badania endoskopowego, naukowcy odkryli larwę pasożyta, który znajdował się w zapalnej części wewnętrznej ściany męskiego brzucha. Po usunięciu nicienia stan zdrowia pacjenta powrócił do normy.
Autorzy zachęcają swoich kolegów-lekarzy, aby zwracali uwagę na charakterystyczne objawy anisakiozy i apelowali do pacjentów, aby starannie wybierali i przygotowywali ryby do jedzenia.