Jedzenie „śmieciowego” jedzenia przez tydzień upośledza…

Międzynarodowy zespół naukowców ze Stanów Zjednoczonych, Australii i Wielkiej Brytanii udowodnił, że regularne spożywanie potraw o wysokiej zawartości tłuszczu i węglowodanów, ma szkodliwy wpływ na nasz mózg.

Okazało się, że pod wpływem takiej diety, właściwości hipokampa zmieniają się w taki sposób, że trudno jest wrócić do zdrowego stylu życia.

W badaniu wzięło udział 110 ochotników w wieku powyżej 20 lat, którzy do tej pory jedli zdrową żywność. W ciągu tygodnia jedna część ochotników przestrzegała normalnej diety, a druga spożywała pokarmy bogate w tłuszcze i węglowodany, w tym cukier. Każdy wolontariusz przeszedł test pamięci, a także wskazał, czy smakowało mu jedzenie podczas testu.

Wyniki testu wykazały, że jedzenie „śmieciowego” jedzenia przez tydzień upośledza pamięć. Jednocześnie naukowcy odkryli zmiany w hipokampie, który odgrywa ważną rolę w regulacji odżywiania.

Dodaj komentarz