Jedzenie orzechów włoskich zmniejsza ryzyko depresji
Spożywanie orzechów włoskich może zmniejszyć częstotliwość występowania depresji – wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles.
Badacze odkryli, że wskaźniki depresji były o 26 procent niższe dla konsumentów orzechów włoskich i o osiem procent niższe dla konsumentów innych orzechów (w porównaniu do osób, które w ogóle nie jadły orzechów).
Badanie opublikowane w czasopiśmie „Nutrients” wykazało, że spożycie orzecha włoskiego było związane z wyższym poziomem energii i lepszą koncentracją niż spożycie innych orzechów.
Ważne jest, aby znaleźć tanie interwencje, takie jak zmiany w diecie, które są łatwe do wdrożenia i mogą pomóc w zmniejszeniu częstości występowania depresji. Orzechy włoskie były wcześniej badane pod kątem ich roli w zdrowiu sercowo-naczyniowym i poznawczym, a teraz widzimy związek z symptomami depresji, co stanowi kolejny powód, aby włączyć je do planu zdrowego odżywiania – powiedziała badaczka Lenore Arab z UCLA.
Zgodnie z ustaleniami, konsumenci orzechów mieli wyższy poziom energii, lepszą koncentrację oraz wykazywali większy optymizm niż osoby, które nie spożywały orzechów.
Podczas gdy związek między spożyciem orzechów i depresją był spójny dla mężczyzn i kobiet, efekt ten okazał się najsilniejszy u kobiet, które częściej zgłaszają objawy depresyjne i stosowanie leków przeciwdepresyjnych w porównaniu z mężczyznami.