Jedzenie, które wspiera walkę z rakiem
Nie istnieje jedzenie, które zapobiega rakowi. Jednak odpowiedni wybór pożywienia może pomóc w profilaktyce nowotworowej.
Każdy posiłek powinien składać się w 2/3 z pokarmów pochodzenia roślinnego, a w nie więcej niż 1/3 z białka zwierzęcego. Według American Institute for Cancer Research, powyższe proporcje są najlepszym narzędziem w zapobieganiu chorobom nowotworowym.
Jakie są jeszcze inne opcje?
Kolor
Warzywa i owoce są bogate w składniki odżywcze pomocne w profilaktyce nowotworowej – im intensywniejszy kolor, tym więcej dóbr naturalnych. Z drugiej strony – spożywanie dużej ilości warzyw sprzyja zachowaniu właściwej masy ciała, co także ma pozytywny wpływ na zdrowie. Dodatkowe kilogramy sprzyjają wystąpieniu m.in. raka jelita grubego, przełyku i nerek.
Kwas foliowy
Chroni jelito grube, odbyt i piersi przed nowotworem.
Produkty pełnoziarniste
Płatki (owsiane lub śniadaniowe) są idealnym wyborem.
Soki, owoce, warzywa
Sok pomarańczowy, melon, truskawki, szparagi (i inne warzywa zielone) i jajka.
Jak najmniej przetworzone mięso
Czy wiesz, że wędliny i parówki zawierają substancje chemiczne, które szkodzą całemu naszemu organizmowi, m.in. żołądkowi i jelitom?
Pomidory
Warzywa te zawierają w sobie cenny likopen, który prawdopodobnie (eksperci nie są pewni) odpowiada za jego przeciwnowotworowe właściwości.
Herbata
Zwłaszcza zielona. Badania wykazują, że zapobiega powstawaniu raka i spowalnia rozwój już obecnego, jeśli chodzi o jelito grube, wątrobę, piersi, prostatę, płuca i skórę. Niektóre z długoterminowych badań wiążą zieloną herbatę z niższym ryzykiem zapadalności na nowotwory pęcherza moczowego, trzustki i żołądka.
Winogrona
Zwłaszcza różowe i fioletowe. Zawierają resweratrol, który ma silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Nie ma jednak pełnych dowodów na to, że jedzenie owoców i picie ich soku chroni przed rakiem.