Jedzenie jajek obniża ryzyko przedwczesnej śmierci
Chińscy naukowcy odkryli, że spożywanie jednego jajka dziennie, znacznie zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i przedwczesnej śmierci. Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie „Heart”.
Zaburzenie funkcji układu krążenia jest główną przyczyną śmierci na całym świecie. Najczęściej diagnozuje się chorobę niedokrwienną serca i udar. Naukowcy przeanalizowali dane z długoterminowych badań w China Kadoorie Biobank, w których wzięło udział 512 891 osób w wieku od 30 do 79 lat. Zaprosili również do badania nową próbkę 416 213 ochotników, którzy nie chorowali na raka, choroby układu krążenia, ani cukrzycę. Uczestnicy zgłaszali częstotliwość przyjmowania jaj. Zdrowie pacjentów było monitorowane od 2004 do 2008 roku.
13,1% uczestników zgłosiło, że jedzą jajka codziennie, a 9,1% – rzadko. Na przełomie 8-9 lat, naukowcy zarejestrowali 83 977 przypadków chorób sercowo-naczyniowych, z których 9985 było śmiertelnych. Okazało się, że ci, którzy spożywali jajka częściej, rzadziej cierpieli z powodu chorób serca i naczyń i żyli dłużej. Osoby te miały tylko 26% ryzyko udaru krwotocznego i 18% ryzyko przedwczesnej śmierci.